Att bo och plugga wushu i Kina

no images were found


Fredrik Yderström är förbundets nya representant i Kina, med inriktning på tränings- och studiefrågor. Han har bott i Kina i 8 år och pluggat wushu på Beijing sports university. Här berättar han om hur det var när han kom till Kina i början.

Hej!

Jag heter Fredrik Yderström och studerar vid Beijing Sport University med inrikting Sanda. Hur kom jag hit då? Det har varit en lång, krokig, guppig och rolig väg hit.

 Kommer från en hockyfamilj där min farbror spelade på hög nivå. Själv ser jag ut som ett V på ett par skridskor, hade inget stort intresse för det. När jag var nio gammal tog min mor med mig till Södertälje Ju-Jutsu klubb där min karriär började. Testade flertal olika system under min uppväxt: Aikido (södertälje), Kung Fu (Louis Linn), Thaiboxning (slagskeppet), Karate (Tallkrogen). Tränade goju upp till 2 Dan vid Tallkrogens Karate Klubb.

 1996 kom jag för första gången till Kina. Det var en härlig känsla. Jag växte upp utomlands från två års ålder till sex års åldern så det första som slog mig var den härliga värmen. Stod på flygplatsen som ett fån och kunde bara minimal kinesiska (och deras engelska var obefintlig). Såg en grupp västerlänningar längre bort och tog kontakt med dom. Det var ett gäng från Italien och det visade sig att dom skulle till samma universitet som mig, Beijing Language & Culture University. Lite tur ska man ha.

 Under min första vistelse i Kina träffade jag Nicklas Sigurdh som tränade Ba Gua på mitt universitet. Det var han som fick mig att ta kontakt med Beijing Sport University eller som det då hette Beijing University of Physical Education (tack Nicklas!).

 Studerade sedan kinesiska och tao lu (Gui Ding systemen) i ett år innan jag sökte in på skolans BA program som var fyra år med inriktning wushu 1999. Under min första BA termin så tränade jag tao lu. Det var flera saker som jag kände var fel. Det ena var att kineserna hade dåligt bemötande av mig som västerlänning (lite stöddiga) för att deras nivå var bra mycket högre, det andra var att jag saknade sparring. Stå och nöta dessa former om och om och om igen utan någon yongfa eller sparring blev ärligt talat lite tråkigt. Med en summering att jag saknade sparring, förmodligen alltid skulle förlora mot kineser i tao lu tävlingar samt inte tyckte om känslan i gruppen beslöt jag mig för att byta till Sanda.

 Dag ett i Sanda. Beijing Sport University: Vid den här tiden var rätt spartanskt, milt sagt. Mattan i sanda guan såg ut som en schweizerost och ingen värme i lokalen. Första dagen jag var där blev det sparring omgående. Bara sätta på sig handskarna och le. Kineserna körde vid den här tiden inte med skydd utan matade på för fullt. Killen som var före mig blev sparkad på kulorna tre gånger och dom skakade ner dom igen och körde vidare. Sparringen gick väldigt bra den dagen och till min glädje märkte jag att många av teknikerna från karaten var väldigt gångbara i sanda, speciellt svep.

 Skulle kunna skriva hur mycket som helst och kommer följa upp denna berättelse samt nuvarande erfarenheter från mina studier. Min förhoppning är att det blir mer svenskar här i Kina som kan få egna roliga, tokiga och givande erfarenheter inom och utanför wushu!

Har du några frågor om att plugga eller träna i Kina är du välkommen att maila på yderstrom@hotmail.com

 

2 reaktion på “Att bo och plugga wushu i Kina

  1. -96… det var länge sedan, men känns som i går… KUL att du skriver här och är förbundets kontakt person i Peking!

    Hoppas många tar chansen och åker till Kina och tränar! Med dig på plats blir tröskeln betydligt mindre och man har en säkerhet, och närhet till hjälp om man undrar något, som vi aldrig hade!

    /Nicklas

  2. Ja tiden går fort. Är tacksam för den hjälp du gav mig i början av min vistelse här. Goa Xiao Bai Lou hahahaha, bra minnen.

    Är övertygad om att det kommer bli rätt mycket mer svenskar som tränar här i Kina snart :). Ser fram emot det och det är mitt nöje att hjälpa till!