Sidan uppdaterades senast fredag, mars 22, 2013 12:35

Sanshou

 Sanshou (散手; pinyin: sǎnshǒu), som ibland även kallas sanda (散打; pinyin: sǎndǎ), är en form av wushu. Det brukar ses som en sorts ”kinesisk boxning”. Sanshou är i själva verket en hel kategori av tekniker och stilar, till stor del utvecklad av den kinesiska militären. Men idag använder man oftast begreppet för att syfta till den fullkontaktstävling som tillsammans med taolu utgör den moderna sporten wushu.

I wushu tävlar man i en standardstil av sanshou, som också är den mest kända. Den kombinerar sparkar, slag, svep, kast och andra tekniker som har utvecklats eller modifierats från traditionell kung fu. Man vinner genom att antingen få poäng när man lyckas träffa motståndaren med sina tekniker, eller på knockout.

Matcherna utkämpas på en plattform 80 cm hög – utan rep. Åker man av plattformen två gånger under samma rond förlorar man ronden. Poäng sätts för olika typer av tekniker där kast, svep och nedtagningar premieras mer än enstaka slag eller sparktekniker. Matcherna går till bäst av tre ronder och efter varje rond utses rondvinnare. Tävling genomförs i A- och B–klass, där A-klassen är Sveriges elit och B-klassen används för de inledande tävlingarna.

Viktklasser herrar:

-48 kg, -52 kg, -56 kg, -60 kg, -65 kg, -70 kg, -75 kg, -80 kg, -85 kg, -90 kg, +90 kg

Viktklasser damer:

-48 kg, -52 kg, -56 kg, -60 kg, -65 kg, -70 kg, -75 kg

Här ser du exempel på Sanshou i 11th All China Games

 

 

Se även Regler i sanshou