Se till att inte bli dopad

Doping är inte bara ett problem på tävlingsnivå eller inom elitidrott, det är även ett samhällsproblem. Många som fälls för doping idrottar endast på motionärsnivå.

Det är skillnad mellan dopinglagstiftningen och RF:s dopingregler

Lagstiftningen handlar om förbud att inta och hantera anabola androgena steroider (AAS) samt tillväxthormon. Brott mot dopinglagen utreds av polis och åklagare.

RF:s dopingregler träffar dock alla som är medlem i en idrottsförening knuten till RF via förbund eller specialförbund. Det finns ingen åldersgräns för vem som kan testas för doping enligt dessa regler och du är alltid personligt ansvarig för vad du har fått i dig. Normalt testas personer mellan 16-40 år, men elitidrottare utanför åldersspannet kan också komma att testas.

Det behöver inte vara meningen

För att fällas för doping enligt idrottens regler räcker det att du testar positivt. Det kräver alltså inget uppsåt eller medvetenhet från din sida om att du använt något otillåtet medel.

Välj rätt kosttillskott!

Det är väldigt vanligt i dag att idrottare, oavsett ålder och nivå, använder sig av olika kosttillskott. Tänk på att det kan vara svårt att veta exakt vad kosttillskotten innehåller! Det finns flera konstaterade fall där vanliga kosttillskott varit orsaken till ett positivt dopingtest. Det kan gälla såväl svensktillverkade som andra tillskott och oavsett om tillskotten inhandlats via nätet eller över disk på hälsokosten.

Läs SOK:s kostrekommendationer för elitidrottare här!

Fair play!

Att idrotta bör innefatta en känsla för fair play.

Att dopa sig innebär självfallet fusk, men det innebär också att utsätta sin hälsa för fara, riskera sin idrott och sin förenings trovärdighet och i vissa fall att riskera att bli fälld för brott.

Läs mer hos Svenska Budo & Kampsportsförbundet vad gäller förbundets antidopingprogram.

Där hittar du även länkar till ytterligare information hos RF och WADA.

Läs mer om hur du kan jobba med antidoping i din förening: Vaccinera Klubben mot Doping

Hjälp till att hålla idrotten dopingfri!

Kommentarer inaktiverade.