Sanda

 Sanda (散打; pinyin: sǎndǎ), som ibland även kallas sanshou (散手; pinyin: sǎnshǒu), är en form av wushu. Det brukar beskrivas som en sorts ”kinesisk kickboxning”. Sanda är i själva verket en hel kategori av tekniker och stilar, till stor del utvecklad av den kinesiska militären. Men idag använder man oftast begreppet för att syfta till den fullkontaktstävling som tillsammans med taolu utgör den moderna sporten wushu.

I wushu tävlar man i en standardstil av sanda, som också är den mest kända. Den kombinerar sparkar, slag, svep, kast och andra tekniker som har utvecklats eller modifierats från traditionell kung fu. Man vinner genom att antingen få flest poäng genom att träffa med eller utföra sina tekniker på motståndaren, eller på knockout.

Matcherna utkämpas på en plattform 80 cm hög – utan rep. Åker man av plattformen två gånger under samma rond förlorar man ronden. Poäng sätts för olika typer av tekniker där kast, svep och nedtagningar premieras mer än enstaka slag eller sparktekniker. Matcherna går till bäst av tre ronder och efter varje rond utses rondvinnare. I Sverige tävlar man i A- och B–klass, där A-klass är för elit och B-klass för nybörjare.

Viktklasser herrar:

-48 kg, -52 kg, -56 kg, -60 kg, -65 kg, -70 kg, -75 kg, -80 kg, -85 kg, -90 kg, +90 kg

Viktklasser damer:

-48 kg, -52 kg, -56 kg, -60 kg, -65 kg, -70 kg, -75 kg

Här ser du exempel på Sanda i 11th All China Games

 

 

Se även Regler i sanda