Verksamhetsåret 2015

Det är dags för årsmöte den 19/3 2016 i World Trade Center i Stockholm med start 9.40. Många föreningar har bristfällig information på Svenska Budo & Kampsportförbundets hemsida vilket resulterat i att en del utskickad föreningsinformation studsat. Vi väljer därför att lägga upp verksamhetsberättelsen även här på hemsidan.

taolu youthMÅL Det övergripande målet med verksamheten har varit att bredda och utveckla wushuverksamheten. Visionen har varit att alla medlemmar ska kunna vara med och erbjudas något som berikar just deras verksamhet och intressen. Oavsett stil och om man tävlar eller ej. Flera nya föreningar har anslutits, 5 nya enbart den sista månaden så det har gått bra.

Ekonomin är mycket god genom radikalt minskade administrativa kostnader till förmån för att använda pengarna till att täcka tävlandes resor och hotell, betala externa tränare och satsa på arrangemang såsom Kung Fu Saturdays och RIksläger för Taolu och traditionella stilar.

wing tsun EMVi har även påbörjat utveckling av Wing Chun då nya officiella EM och VM numera finns för fler grenar än taolu och sanda. Grunden för tränarutveckling är lagd och fortsätter under 2016. Vi har fått in en svensk representant i IWUF och EWUF. Det som genomsyrat året är en god sammanhållning stilar emellan och en hårt arbetande och engagerad styrelse. En fantastisk medaljskörd är resultatet av en strukturerad landslagsträning.

Självfallet finns det även sådant som inte gått lika bra. En förening har flyttat 200 medlemmar till ett annat förbund och samma förenings styrelsemedlemmar har startat en konkurrerande tävlingsverksamhet.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

Styrelsen har bestått av:

Ordförande                                    Yvonne Lin

Vice ordförande                            Luciano Macri

Ledamot                                        Roman Schwab

Ledamot                                        Kim Killgren De Klonia

Ledamot                                        Viktor Nordgren

Ledamot                                        Rebwar Arif

Suppleant                                     Li Min Hua

Suppleant                                     Christoffer Ratcovich

Övriga poster: Landslagscoach – Anatoli Grigorenko, Landslagschef Ebba Lexmark, landslagstränare – Kevin Arroyo, Ordförande Tekniska kommittén Peter Brescha, Ordförande traditionella utskottet – Jakob Isaksson. Webbmaster – Nicklas Sigurdh

TEKNISKA KOMMITTÈN

domarutbildning-borås-1

domarutb

 

 

 

 


Domare
Ett mycket viktigt och prioriterat område är att höja standarden på våra domare. Två regionala domarutbildningar har genomförts i Eskilstuna och i Borås under ledning av Luciano Macri och Anwar Dekani. Tjugo sju nya steg 1 domare har utbildats. Flera av dessa genomförde praktik och bedömning under de cuptävlingar och SM som genomförts. För SM ansvarade Peter Brescha för Sanshu och Li Min Hua för Taolu.

domarkurs SIcilien

Internationella domare Peter Brescha, Anwar Dekani och Luciano Macri har genomgått IWUF:s internationella domarutbildning.

Det var mycket glädjande att Sverige vid årets VM hade Anwar Dekani med som domare under finalerna. Han gjorde ett utomordentligt bra jobb och var en fin representant för Sverige.

Dessvärre var inte Li Min Hua såsom vår högst meriterade Taoludomare med i årets VM på grund av att vi inte hade tävlande i den kategorin. 

intrn domare

Sanda På Sandasidan har Rebwar Arif, Kim De Klonia och Luciano Macri arbetat med uppdatering av tävlingsregler för Sanshou och Sanda. Förbundet har under året som gått förnyat sitt tillstånd för Sanda och Sanshoutillståndet löper på som tidigare.

Qinda Gruppen har även påbörjat ett arbete med att matcha Svenska regler mot de internationella regler som finns istället för att ha flera inhemska varianter. Bland annat ska den internationella klassen för Qinda införas och tävlande ska skickas till internationella tävlingar för att utveckla den sidan.

LANDSLAGSORGANISATIONEN

Landslagsorganisationen har letts av landslagscoach Anatoli Grigorenko tillsammans med landslagstränare Kevin Arroyo (Sanda) och Jakob Isaksson (Taolu).

kevin AG

läger sep

 

wushu_daria_tarasova_by_lulapolloTaolu genomgår ett generationsskifte och har även brist på tränare. Landslagsorganisationen beslöt därför att göra en satsning på att bygga upp taolu-verksamheten från grunden. Istället för att lägga pengar på internationella tävlingar såsom VM där Sverige inte lyckats nå framgång de senaste åren, beslöts att investera i träningsläger och utveckling av tränare.

Sverige deltog trots allt i Baltic Open där glädjande nog Jakob Isaksson tog ett guld.

Jakob Isaksson Guld i Baltiska Öppna
Jakob Isaksson Guld i Baltiska Öppna

Förbundets fokus kommer att ligga på nyrekrytering av barn och ungdomar framöver med start med talangjakt och internationellt Riksläger Taolu under ledning av världsmästarna Daria Tarasova och Vladimir Maximov följt av tre ytterligare internationella tävlingar under våren.

touma vm 2015

Sandasatsningen påbörjades tidigt under året med landslagsträning på månadsbasis. Grigorenko, Arroyo och Lin har gemensamt skött lägren. Målen har varit tydliga och framgång har nåtts enligt plan. Samarbete mellan tränare och domare har förstärkts och numera finns alltid en domare med under träning.

Tävlingar Förbundet har börjat stödja och utbilda arrangörer för regionala tävlingar. Nova MMA och TIA har arrangerat cuptävlingar. SM arrangerades av Westerås Tai Nui. Tävlande har skickats till öppna tävlingar i Iran, fem personer till träningsläger i Portugal och fem personer deltog i VM.

Läger Portugaliran

Sut för idag

VM 2015 Det mesta gick så bra det kan gå under VM undantaget att vårt guldhopp Karl Albrektsson blev sjuk och därför inte kunde ställa upp i den final vi alla ville ha sett. Så kan det gå ibland i idrotten. Vi blickar nu mot EM för hans del, där han ska försvara sitt guld från föregående EM. Omdömet från VM från tävlande, tränare, domare och officiella är entydigt; fantastisk sammanhållning och teamkänsla. ”All for one and one for all” anda rakt igenom. Dekani dömde galant, Lin blev invald i IWUF, Grigorenko och Arroyo -strålande tränarinsats kort och gott. Macri fanns överallt där han behövdes och lobbade framgångsrikt.

rondvila Elin elin kevin

Men inte minst vilket lag vi hade! Sebastian Espe gjorde en helt acceptabel debut, Johnny Touma har utvecklats rejält under året och gick bra fram till lite hjärnsläpp som han säkert funderar på än idag. Elin Öberg tog silver och Robin Larsson brons i Sanda under VM 2015.

laget i Jakarta

TRADITIONELLA UTSKOTTET

Det traditionella utskottet har letts av Jakob Isaksson med hjälp av Viktor Nordgren och Mathias Sandström. Syftet med utskottet är att främja traditionell träning och med detta utöka basen för förbundets tillväxt. Detta har slagit mycket väl ut och vi är nu många föreningar som vill att vanliga klubbar, oavsett tävlingsform eller ej, ska få göra sin röst hörd.

Lu

Under parollen Kung Fu Saturdays har traditionella utskottet arrangerat ett flertal workshops med mycket prominenta tränare. Uppslutningen har varit mycket god och deltagarna har uttryckt sin uppskattning för arrangemanget.

INTERNATIONELLT ARBETE

Förbundets landslagschef har deltagit i ett initialt internationellt möte för olika kampsporter i Bryssel. Syftet med mötet var att undersöka möjligheter till europeisk standard och certifiering av tränare. Grigorenko har, utöver att vara idrottsforskare, erfarenhet av standardiseringsarbete från andra områden och kunde därför tillföra mötet en hel del kunskap och tips för hur man kan gå vidare.

DSC06969Förbundet har åter tilldelats medel för att främja arbetet med att få fler kvinnor i internationella positioner. Under senaste världsmästerskapen i Jakarta Indonesien valdes Yvonne Lin in i kommittén för Marknad och Utveckling i det internationella wushuförbundet IWUF. Hon är sedan föregående år aktiv även i det Europeiska förbundet EWUF.

NY FÖRBUNDSDOMARE

Förbundet satsar på fler kvinnor i organisationen vilket även var fallet i valet av ny förbundsläkare. Sara Ljungdahl hör hemma i Herrljunga vilket blir gynnsamt för tävlingar i västra regioner. Sara gjorde sin debut i samband med cuptävlingen i Eskilstuna.

Avslut på cuppenPå bilden från vänster: Sara Ljundahl med huvuddomare Peter Brescha , Arrangörerna  Kim De Klonia och Robin Larsson från Nova MMA, landslagscoach Anatoli Grigorenko och domare Luciano Macri

MEDLEMMAR

Viktor Nordgren har tagit hand om våra nya medlemmar under året. Fem nya klubbar har valts in under året vilket är glädjande. Framför allt ser vi nu ett ökat intresse från våra traditionella klubbar. Härligt att nu ha lite Wudang, Wing Chun och Shuai Chiao nu är med oss.

wudang linköping

En av de klubbar som satsat hårt i år Ale i Borås som lyckats bra i tävlingar och fått med två riktigt vassa utövare i landslaget. Tack till tränare Saman Kahn för ett bra samarbete, Nova MMA för fina arrangemang och säkerligen fint SM 2016 och inte minst till T.I.A. och Kaj för fint genomförda kurser och tävlingar.

Med tanke på att det nu finns officiellt EM i traditionella stilar ser vi även fram mot fler tai chi och Wing Chunföreningar, landslagsmedlemmar och domare till EM 2017. Peter Yeung har förberett önskemål och utkast till riktlinjer.

Tre mästare Wingchun

 

Sammanfattning

Året 2015 har inneburit ett rejält lyft för verksamheten. Strukturella förändringar som iscensattes 2014 och gav ett EM guld och två brons vilket blev startskottet för den satstning som gjorts för Sanda. Fler cup-tävlingar än tidigare och inte minst; Sverige blev det västeuropeiska land som kammade hem flest medaljer i Sanda under VM; ett silver och två brons. Landslagsorganisationens nya struktur med en sammanhållande och styrande samt flera tränare har fungerat över förväntan. Den tekniska kommittén har gjort ett fantastiskt arbete med fler domarutbildningar än tidigare och inte minst med en klarare struktur. Bland annat har det resulterat i en svensk Sanda domare på VM. Även Taolusidan har omorganiserats för att stärka bredd och utveckling framöver. Riksläger och talangjakt med två internationella tränare och flerfaldiga världsmästare. På den internationella sidan har vi fått in en representant i det internationella wushuförbundet IWUF:s marknads- och utvecklingskommitté. Styrelsens arbete har innefattat fortsatt utvecklingsarbete för domare, landslag och föreningar för att bredda vår verksamhet och toppa vår elit. 2016 har startat med raketfart. Ett mycket lyckat Riksläger för Taolu, en taolutrupp redo för tävlingar i Riga, ytterligare fem nya klubbar och EM i maj dit vi skickar en stor trupp.

elin kickTIA Boråstaiji iwufKalle squatIMG_5283Riksläger Taolu & Traditionella 2016

Och även om det hör till årets verksamhet avslutar vi med lite bilder från ett fantastiskt lyckat SM i Eskilstuna. Tack alla härliga tävlande, duktiga domare och suveräna arrangörer. Så många olika klubbar placerade sig detta år vilket visar på hur verksamheten breddas alltmer. Fullsatt arena, många tävlande, TV inslag och inte minst tack till Nova MMA som stod som arrangörer. Bra jobbat!

IMG_5994[1]

IMG_6001[1] IMG_6010[1]jakob