EM 2012 i Tallinn

Två brons i sanshou! Så blev medaljskörden på EM i Tallinn som avslutades i fredags. Det var Tony Miocic i +90 kg och Emma Hell Lövgren i -65 kg som båda vann en match, men förlorade i semi, och därmed fick brons. Mycket bra jobbat trots allt, från den lilla tävlingsnation som Sverige är. Som jämförelse är te x Ryssland, Frankrike och Ukrainas trupper på ca 50 personer, medan vår är på 10 deltagare, inklusive coacher.

 

Resultaten för våra tävlande i taolu blev:

  • Anette Bergström, plats 7 i jianshu (8,44) och plats 10 i changquan (8,17)
  • Daniel Ernflo, plats 14 i changquan (8,49)
  • Kevin Johansson, plats 13 i changquan 32 form (7,16)
  • Magnus Garneij, plats 11 i daoshu (8,88), plats 17 i changquan (8,34)

Petter Sande, coach i taolu, sammanfattar sina intryck från EM:

– Överlag är jag nöjd med prestationerna men något missnöjd med poängen. Atleterna fick inte till dom riktiga topp-prestationerna som vi hade önskat, och som också behövs för bättre placeringar, men har presterat godkänt eller bra, sett från sina förutsättningar.

– Arrangemanget i Tallinn lämnade en del att önska. Framförallt var kommunikationen från organisatören dålig. Tävlingsstarter flyttades fram utan ordentlig kommunikation till lagen vilket ställde till det med våra och andra lags förberedelser. Domarpoängen kommer vi aldrig att få del av förutom slutpoäng, trots att vi efterfrågat de separata poängen och koderna från de olika domargrupperna. En tydlighet i vilka avdrag som gjorts är en förutsättning för att kunna utvecklas vidare inför nästa tävling, men tyvärr inte något som EWUF prioriterar. Det här är något som vi även måste jobba med på hemmaplan, framförallt med utbildning av domare och med fler tävlingar, för att fortsätta utvecklingen av wushu i Sverige.

En del av styrelsen för Svenska Förbundet för Kinesisk Kampsport var på plats för att följa laget och ta tempen på det europeiska samarbetet inom wushu. Det finns en bra samarbetsvilja i EWUF för att gemensamt utveckla idrotten wushu på europeisk och internationell nivå. Det kommer vi förhoppningsvis att få del av i Sverige också framöver.