9th International Shaolin Wushu festival

Den största shaolin wushu-festivalen i världen äger rum vartannat år i städerna Zhengzhou och Dengfeng i Kina. Jag och Gunnar Malm var där som representanter från vårt förbund och Sverige. Shaolinfestivalen innehåller två stora uppvisningar samt en internationell tävling under sammanlagt fyra dagar, i år mellan den 21-25 oktober.

Innan vi kom till själva festivalen hade vi ett möte i Peking med mr. Shao Shiwei, vicepresident för Chinese Wushu Association (CWA), för att diskutera kommande träningsläger i Kina för landslaget. Det var ett bra möte där vi konstaterade att CWA redan har haft två delegationer i Sverige under två år, vilket är mycket för deras del. De uppskattar Sverige och vårt engagemang i wushu, och vill gärna fortsätta bygga bra relationer med vårt förbund genom olika gemensamma aktiviteter. De känner också ett ansvar att hjälpa oss med det de kan, eftersom vi ingår i den stora internationella wushufamiljen. Det känns mycket bra att ha deras stöd för att utveckla wushu i Sverige. Vi enades om att vi ska jobba för att träningslägret ska bli av till sommaren 2013. Några detaljer återstår innan det kan spikas, men det ser mycket bra ut.
Avslutningsvis förklarade vicepresidenten att wushu handlar om att ha roligt och att kunna träffas från olika länder och gemensamt både träna, tävla och ha uppvisningar. Det binder en samman och bidrar till att få folk att både må bra och ha roligt tillsammans. Bra ord som man tenderar att glömma bort ibland!

Invigningen

Festivalens tävlingsdeltagare bor i Zhengzhou, en stad som har cirka 7 000 000 invånare och är huvudstaden i Henanprovinsen. Invigningen var på en större idrottsarena för 15 000 besökare. Den kändes mer som en mindre olympiad än en kung fu-festival!

Den svenska truppen (jag och Gunnar) fick bära den svenska flaggan. Under pampiga former tågade alla de deltagande lagen in på arenan och ställde upp på rad under publikens jubel.

Därefter tog vi plats på läktaren och fick se en fantastisk uppvisning med tusentals deltagare som fyllde hela planen. Uppvisningen var otroligt koordinerad och välregisserad. Jämförelsen med OS-invigningen i Peking 2008 är kanske något överdriven, men det var den absolut största uppvisningen i wushu som jag varit med om.

Tävlingen

Festivalen innehåller också en internationell öppen tävling, framförallt med fokus på traditionella stilar och då i synnerhet shaolin. Det var 170 deltagare från 20 länder. Det var en välorganiserad tävling på fyra taolumattor samtidigt, vilket gjorde att man som åskådare alltid hade något att titta på. Det kanske mest spännande att se på var de många gamla, unika vapenformer som kördes. Självklart var det också kul att se andra länders olika shaolinformer, eftersom det är den stilen jag själv håller på med. Det var även tävlingar i de standardiserade formerna.
Överlag en bra tillställning, med tävlande i alla möjliga åldrar, nationaliteter och stilar. Helt klart en tävling som kunde ha svenskt deltagande.

Festivalen vid Shaolintemplet

Dagen därpå åkte vi i karavan med 10 bussar till Dengfeng med poliseskort! Det var inte utan att man kände sig lite märkvärdig, men till största del handlade det om att trafiken är en riktig plåga i många kinesiska städer, i synnerhet i de större som Zhengzhou. Polisen var nog en förutsättning för att vi skulle komma fram i något sånär rimlig tid överhuvudtaget. Men det är också så att man tar wushu, och även utländska besökare, på stort allvar i Kina.

I Dengfeng ligger Shaolintemplet, som var målet för dagen. Shaolintemplet är först och främst ett zenbuddistiskt tempel, och en del av munkarna är stridsmunkar.

I staden Dengfeng tränar årligen mer än 60 000 personer wushu på någon av det femtiotal skolor som finns här. Det har blivit något av en kung fu-stad, inspirerad av templet och de riktiga shaolinmunkarna. Man tränar i regel shaolinstilen, men de flesta skolorna är icke-religiösa och har ingen egentlig anknytning till templet.

Kung fu-träningen har nu för tiden mer blivit en handelsvara och shaolin ett varumärke. Man måste skilja på templets egen verksamhet, som är strikt zenbuddistisk, och den allmäna kung fu-träningen som är som vilken träning som helst. Templets ande svävar dock över hela Dengfeng och alla som besöker platsen, det går inte att ta miste på …

Just när vi trodde vi sett den största uppvisningen – invigningen dagen innan – möttes vi av en ännu mer storslagen scen. Längs hela den milslånga vägen från Dengfeng till Shaolintemplet stod områdets alla wushuskolor uppställda och körde uppvisningar. Alla i olika traditionella färgglada dräkter, i jämna rader i en av vägens filer. Mycket mäktigt!

Vid den första stora porten till tempelområdet möttes vi av de bästa skolorna och utövarna, i blandade konstellationer, som visade upp hela det breda register som finns inom shaolin kung fu. Det var gyllene kroppsfärgade levande statyer uppe på taken, lejondans, kinesiska trummor, uppvisningar med och utan vapen. Vidare längs vägen upp till templet stod folk i skogen, på bergssidor, i stort sett överallt. Man bara gick omkring och njöt av denna fullödiga uppvisning, med precis allt man kan tänka sig. Även sandaträning, matcher, härdning, vapenuppvisningar med trädgårdsredskap som spadar, krattor med mera. Allt skedde utomhus i strålande sol, och inramningen med naturen runt tempelområdet var som hämtad ur en film. Med den skillnaden att det är filmerna som har hämtat miljöerna härifrån!

Slutligen kan jag säga att det var en fantastisk folkfest och den mest storslagna wushu-uppvisning jag någonsin sett, alla kategorier.  Jag kan varmt rekommendera en resa hit nästa gång 2014. Jag hoppas också att vi kan arrangera en gemensam tävlingsresa hit genom förbundet; det är ett utmärkt tillfälle att uppleva högoktanig wushu på bästa sätt.

Jag kan också konstatera att wushu handlar i första hand om gemenskap och att ha kul. Ja, och så träning förstås!

Peder Finnsiö, ordförande Svenska Kung fu & Wushuförbundet

peder@svenskwushu.se

Fler bilder…