Aktuellt

Styrelsearbetet så här långt

landslagscoachIbland undrar man därute i klubbarna vad styrelsen egentligen håller på  med. Långt ifrån alla har hittat fram till de protokoll som ligger på hemsidan så jag skriver en sammanfattning här på sidan för er som vill följa med i förbundets utveckling.

Årsmötet låg senare än vanligt i år vilket innebar knappa två månader innan EM. Allt fokus eller mindre lades därför på förberedelser inför EM. En ny landslagsorganisation under ledning av Romain Schwab etablerades. Romain arbetade parallellt med mig under mina två år som landslagschef och är en utomordentligt duktig administratör.

Karl Albrektsson semifinal EM 2014

EM föreberedelser: SM är som ni vet vårt främsta underlag för uttagning till landslaget så de som kvalificerat sig tillfrågades, svarade och landslagen för tao lu och sanshou fastslogs. Träning inför EM var i fokus och hur det sedan gick vet ni: ett guld och två brons var en fin utdelning. Ansvariga för landslaget var tränare Kevin och Romain men även Luciano Macro var med och assisterade Kevin vid mattan.

 

DSC06969Internationellt arbete Under EM arbetade jag (Yvonne Lin) i egenskap av ordförande med att utveckla våra kontakter inom EWUF. Det var inte särskilt svårt eftersom ordförande och andra ledamöter mindes mig sedan den tid då vi arbeta med etableringen av organisationen. Jag fick några timmar tillsammans med ordförande Ray och hans närmaste medarbetare Gleb där vi gick igenom EWUFs och Sveriges planer för framtiden. Vi fastslog att det Nordiska grenförbund som vår förra ordförande Peder tagit initiativ till, skulle etableras formellt i likhet med det Baltiska grenförbund som finns. Syftet är att utöka tränings- och tävlingsmöjligheter för de nordiska länderna.

Nya IWuF Sanshou domare med WangYuLong

Domarsatsning Som redogjordes under årsmötet skulle vi lägga resurser på att utveckla vår tävlingsverksamhet. En del i detta var domarsatsning. Som tidigare meddelats resulterade det i två nya A-licenser (Gunnar Malm och Li Min Hua) i tillägg till två nya internationella domare efter utbildningen i Italien (läs mer i föregående inlägg).

 

156309_10151252310727705_321022990_n

Tränarsatsning Vi arbetar för tillfället med att sätta ihop en utbildning för tränare. Innehållet handlar inte om specifik wushu utan snarare om kompletterande kunskaper som man kan ha glädje av som tränare. Neutrala ämnen som tävlingspsykologi, idrottsskador, allmän träningslära, filosofi, kost för träning, träning för barn/ungdom/äldre osv. Vi har mycket bra resurser och kunskap inom förbundets ramar så det vi egentligen bara behöver är en ”vilja att samarbeta och utveckla” från alla klubbar. Om förbundet växer i omfång och kompetens gynnar det oss alla.

 

EM 2014 084

Traditionella stilar Både EWUF och IWUF gör stora satsningar på traditionella stilar, bland annat med nya EM och VM kategorier. Ett separat inlägg om detaljerna kommer att läggas ut senare. I linje med den satsning som görs har styrelsen inlett arbetet med att hitta tre till fyra personer från olika stilar som har ett brinnande intresse för att ingå i ett arbetsutskott. Syftet med utskottet är att arbeta fram en plan för hur vi kan etablera samarbete och utforma nya uppvisnings- och tävlingsmöjligheter för de klassiska stilar som för övrigt fått alltför lite utrymme i förbundet.Om du är en av de som vill och kan var med i utskottet och föra arbetet framåt, skicka ett mejl till luciano@svenskwushu.se. 

 

Tävlingskalender Tävlingscykeln för förbundets tävlingsverksamhet fassstslogs för två år sedan och den följer vi. Två cuptävlingar under höst och två under våren utöver SM tidigt på året, EM april/maj och VM okt/nov vartannat år. Styrelsen har arbetat flitigt med att hitta lokala arrangörer till våra cuptävlingar. Efter succén med Eskilstunacuppen har fler hört av sig vilket är roligt. Vi kommer att ha en Stockholms Cup tidig höst och söker även någon som vill arrangera ytterligare en Sanshou Cup i slutet av året. Vi har två aspiranter för dessa men hör gärna av dig om din förening vill arrangera framöver. Förbundet hjälper till med administrativt och praktiskt stöd så åtagandet blir lindrigare.

 

EM 2014 9 maj 133Taolu och juniorsatsning Vi är alla överens om att en nysatsning måste göras inom Taolu där vi står inför ett generationsskifte. Styrelsen har satt fokus på att söka taolutränare som kan tänka sig vara med och utveckla juniorverksamheten. Om du är en av dom mejlar du nicklas@svenskwushu.se  I november kommer vi att arrangera både uppvisning och tävling i samband med en större mässa.

 

Övrigt arbete Som alltid finns det en rad uppgifter som inte syns så mycket utåt. Däribland gamla dynghögar. Kriterier och utdelning av SM tecken, lokalisering av en stor gåva från kinesiska ambassaden, leta rätt på konton, pärmar, logotyper och annat administrativt är några av dessa.  Icke att förglömma är jagandet av aktuella kontaktuppgifter och klubbar som inte betalar sina avgifter. Sedan tillkommer arbete med kommunikativa system som måste upprätthållas och förbättras.

Det gott folk, är en del av det vi arbetat med. Men nu är det ett par veckors semester för oss alla. Väl mött i höst och hör av dig om du vill vara med och utveckla förbundets verksamhet. Vi har högt till tak och välkomnar energi och kreativa idéer.