Kim Gibson ny landslagscoah i taolu

Det är med stor glädje vi kan presentera våra nya landslagscoach i taolu. Kim är en mycket erfaren och kunnig person inom wushu, såväl som ledare som utövare. För er som inte känner till vem Kim är kommer här hans egna ord som presentation av sig själv!

Kim Andersen Gibson,
32 år, Oslo

Utövarbakgrund

Började träna traditionell och samtida kung fu/wushu som 12-åring. Utexaminerad i wushu från Shanghai Ruida School i Kina efter träning med skolans proffslag och världsmästare Luo Hao från 2008-09. Är även elev till Master Chen Shiyu inom traditionella och inre grenar från Wudang med regelbundna besök sen 2010. Specialiserad inom samtida nanquan, traditionell xingyiquan, duilian och tävlingsinriktad träning.

Har varit med att bygga upp tävlings-wushu i Norge sedan det svenska förbundet var med att arrangera Norges första domarutbildning och tävlingar 2004. Har sedan 2006 varit med som landslagsutövare för Norge i fyra EM (5:e plats i samtida och brons i traditionella/inre grenar som bästa-noteringar) och 5 VM (13:e plats i samtida och brons i traditionella grenar som bästa-noteringar). Under EM i 2006 och 2008, samt VM i 2009 var det som en del av den svenska truppen under tränare Nicklas Sigurdh.

Tar man med resor til EM och VM i alla olika roller (utövare, team manager, coach, executive) har det blivit totalt 10 gånger på IWUF VM och 7 gånger på EWUF EM. Har ett par kinesiska mästerskap som åskådare live också, så man kan säga att jag har fått med mig det mesta av tävlingsutvecklingen inom wushu de senaste 13 åren. Har därför fått ett bra öga för att se vilka talanger som kan lyckas i internationella tävlingar.

Har tävlat i totalt 162 grenar under 53 mästerskap i 15 nationer och tagit hem 47 guld (38 internationella), 25 silver och 14 bronsmedaljer.

Blev 2017 kontaktad av Jet Li’s assistent som sen gjorde en mini-dokumentär, där blev det även filmat då jag tävlade och tog ett guld och silver under SM 2017 i Västerås. Dokumentären finns här:
Hero in All of Us – The Norwegian Wushu Champion Kim Gibson

Utbildning och tränarbakgrund

Utbildat till ”Trener 1” inom den officiella norska tränarutbildningen i Norges Idrottsforbund redan som 15-åring, i 2002.

Bachelor of Science in Sports (Idrottsfysiologi) sedan 2012 och Certified Strength & Conditioning Coach genom ett trainee program hos NBA-laget Indiana Pacers i 2013. Har även tagit kurser inom idrottspsykologi på Bosön.

Tog i 2014 över som fystränare (head coach off-ice) för Manglerud Star som spelar i norska elitserien i hockey -”GET-ligaen”. Genom 3 säsonger som fys coach i ”MS” fick man träffa utövare från hela världen (Amerika, Sverige, Tjeckien osv) och sen har fler spelare gått vidare till att spela på högre nivå. Numera finns flera av dessa spelarna på lag i båda SHL, Allsvenskan, Europa och minor leagues i Amerika.

Wushu

Etablerade träningsgruppen Oslo Wushu Team i 2007, först och främst som en arena för att rekrytera utövare till landslag. Men vi förstod snabbt at det var inte gjort på en sekund och började i stället på det långsiktiga projekt med speciellt fokus på barn och utveckling av unga utövare inom samtida wushu-grenar.Efter långt och hårt arbete med många framgångar både på nationell och internationell nivå fick klubben sin första stora merit då en av våra juniorer i 2014 tog Norges första EM-guld i wushu, genom att slå två ryska motståndare.
Blev sen anställd som norsk landslagscoach inför EM 2016, där Norge blev näst bästa nation efter Ryssland i taiji-delen och sen även tog en stark silvermedalj i junior changquan under den samtida wushu-delen av mästerskapet. Norge tog även ett silver i Sanda efter fantastiskt stöd och coaching från det svenska laget.
I 2018 tog Norge medaljer i samtida taolu för 3:e EM i rad då det blev guld i juniorernas xingyiquan, det blev även två brons och en silvermedalj i taiji-delen av det här EM’et.
Norge, som inte ens hade tävlings-wushu för 15 år sen och inte hade tagit någon EM-medalj i taolu för 5 år sedan har nu tagit medaljer i 3 samtida wushu EM på rad. Det har inte varit någon quick fix, men genom ett långvarigt arbete och tålamod med unga utövare över flera år, har gett oss dessa framgångar.
Och när man först får dom här framgångarna ser vi att det är enklare att få med de nästa generationerna in i den hårt arbetande kulturen som krävs för att lyckas inom tävlingar.

——————————————————————————————————————–

Till slut vill jag dock säga att min främsta styrka är att jag känner mina begränsningar och gillar egentligen inte att kalla mig coach. Jag gillar mer att säga manager, för mina viktigaste egenskaper är förståelse av regelverk och inte minst mina kontakter som jag har fått genom många år och tävlingar. Av dom EM-medaljer mina utövare har tagit dom senaste åren har jag coachat kanske 50% av dom från A-Ö, den resterande coachingen har jag använt mina kontakter och outsourcat till topp coacher från Kina genom träningsläger i Shanghai, eller besök till Norge.Jag gillar att forska på tävlings-psykologin som ligger bakom en bra prestation, något jag försöker att dela med mig av till elever.

Kim Gibson