EM Moskva 2016 Vårt bästa EM hittills

Det har varit bråda dagar inför EM och efter. Landslagschefen Ebba hade fullt upp tiden innan för det är en rejäl portion med administration som ska göras innan allt är klart. Att det a var sanktioner mot Ryssland gjorde det lite besvärligare eftersom inga transaktioner kunde göras utan allt betalades kontant på plats. En av våra deltagare blev även nekad visum dagen innan avresa pga av en paragraf i Genevekonventionen och tro det eller ej men läkare skickade inte våra medicinska rapporter så det var riktigt spännande dagen innan. Som kampsportare ger man inte upp och tränare, ledare och tävlande ordnade upp allt tillsammans så att alla kom iväg.

Jakob Isaksson gjorde en fin insats som både tävlande och ledare för det första gäng som tävlade i de traditionella grenarna. Lite trist var det att den gruppen åkte hem innan Sanda och Taoludeltagarna kom. Det hade naturligtvis varit roligare om alla varit där samtidigt. Men vilka resultat de gjorde på sin första premiär på EM – helt ofattbart och imponerande!

Resultat EM Taiji & Neijia Quan 2016 i Moskva

Jakob Isaksson
Bagua Svärd – Silvermedalj
Bagua Zhang – Bronsmedalj

Joakim Pettersson
Wudang Handform – Guldmedalj
Wudang Taiji Svärd – 4:a

Eva Saarinen
Wudang Handform (senior) – Delad bronsmedalj
Wudang Vapen (senior) – Delad bronsmedalj

Ulrika Blom
Wudang Handform (senior) – Delad silvermedalj
Wudang Vapenform (senior) – Delad silvermedalj

Daniel Sundberg
Wudang Vapenform – 4:a
Xing Yi Quan – 11:a

Taolugänget lyckades inte plocka hem några medaljer i år. Förbundet har i sin verksamhetsplan beslutat att satsa långsiktigt eftersom det är ett generationsskifte och mer resurser måste läggas på att bygga upp tränare och bar- och ungdomsverksamheten. Vi kommer bland annat samverka med Norge i olika arrangemang på västkusten i år.

För Sanda var det här ett EM som inget annat. Vi var den enda nation som slog ryssarna vilket vi gjorde i tre finaler! Tre härliga guld och vilka matcher. Robins final går till historien – Anatolis skrik ”backa inte” hördes av halva Moskva och samtliga länder skrek så att taket lyfte sig ”Sweden, Sweden, Sweden..). En härlig känsla. Inte minst kan vi glädjas med Robin som inte många gav mycket för fyra år tillbaka.  Men bland många fanns de som såg potentialen i den här grabben och nu står han där med Guld i hand. Tack för det Robin – du har levererat till sporten.

Att Domingo Kiesse skulle rensa 90+ klassen var det ingen som tvekade på efter att ha avslutat semin på 34 sekunder. Ingen står kvar när hans low kicks kommer helt enkelt. Att ha Domingos i laget är en fröjd. En gladare, tuffare och ödmjukare kille som talar en handfull olika språk får man leta efter.

Elin Öberg är en klass för sig. En fighter som under det senaste året utvecklats med en bredare arsenal och bättre teknik. Hennes taktik är något utöver det vanliga även om årets final låg under hennes prestationsförmåga. Hon tog guldet trots allt vilket var förväntat efter förra årets silver på VM.

Det blev ingen medalj för Johnny Touma som gjorde en betydligt bättre insats på EM än under VM förra året. Han har jobbat på sina svagheter och blivit mer säker så det bådar gott för nästa tävling. Det enda orosmolnet är att han är en grym fotbollsspelare men vi ska se till att han sparkar annat än bollar även i framtiden.

Landslagscoachen Anatoli Grigorenko jobbade dygnet runt med bevakning av startlistor som kom vid midnatt och sällan stämde. Det var riktigt skönt att ha en rysktalande coach som kunde reda upp det mesta runt omkring alla tävlande. Tränaren Romain Schwabs och fysioterapeuten Jean Francios Englebert franska räckte inte långt även om de kunde briljera och låta exotiska tillsammans med Domingos. Fysion var för övrigt sponsrad av hälso- och träningsföretaget Ylab. Overallerna av Budo&Fitness, vår eviga och fantastiska supporter!

 

Sandagänget samtränade med Norges Dat och Umit vilket var en sann glädje. Umit som är en riktig Sandafighter på alla sätt knäckte oturligt nog näsbenet under finalen. Det blev ett silver och operation på sjukan vilket naturligtvis var en stor besvikelse för Umit.

För ordförande Yvonne Lin och vice ordförande Luciano Macri blev årsmötet en riktig överraskning. Ordförande för EWUF kuppade genom att föreslå inval av Yvonne i huvudstyrelsen. Hela styrelsen och länderna i salen kände till nomineringen och den enda som inte visste något var Yvonne och Luciano. Hennes uppdrag kommer att handla om organisationsutveckling men under EM blev det en hel del medaljutdelning.

Till sist men inte minst, våra härliga domare Anwar Dekhani i Sanda och rutinerade Li Min Hua i Taolu. Man får ju inte umgås så mycket under tävlingarna men efteråt blir det fest :

och dagen efter:

Besök på Anatolis gamla Judoklubb i Moskva

Dat och Touma

på sjukan med Umit

Fysio Frasse

den enda som fick äta (utöver Touma)

Finalryssen med armfraktur

bilden talar för sig själv – final mot ryska

Anette väntar inför start:

Bussar som inte kom på finaldagen

Premiärteamet i traditionella stilar (som numera går under begreppet Kung Fu med andra ord blir det Kung Fu EM framöver).